понеделник, 4 април 2011 г.

Коремни мускули

Коремът винаги е играл важна роля в движенията ни от ежедневието. Здравият силен корем е кординация между горната и долната част от тялото.

Какво представлява коремният мускол ?
По - просто обеснено коремът е система от мускули, която включва:
Прав коремен мускул или така наречен още Rectus abdominis (плочки). Функцията му вклучва сгъване в областа на таза, така се създава вътрекоремно налягане и поддържане на правилна стойка в кръста. Искам да допълня, че правият коремен мускул е един мускул, но няма упражнение, което да натоварва само него всичко е едно цяло.

  • Външни коси коремни мускули или External oblique muscles намира се от двете страни на правия коремен мускул. Той има задачата да изпълнява движение на тялото за накланяне и въртене в встрани, но в обратна поскока просто казано левият мускул извършва движение надясно, а десният наляво.


  • Вътрешни коси коремни мускули (Internal oblique muscles). Тези мускули се намират също от двете страни на коремният мускул и се приспособени да извършват същата функцията като на "Външни коси коремни мускули", но разликата е, че левият мускул извършва движение наляво, а десният – надясно.


  • Напречен коремен мускул (Transversus abdominis). Той е най-дълбоко разположен от всички коремни мускули. Отговаря за поддържането на вътрекоремно налягане и стабилна позиция на пояса и е с основно значение за предпазване от травми в тази област.

Как да тренира ме за силни коремни мускулу ?


Има най - различни упражнения за коремните мускули, но е важно позицията на гърба при изпълнение на упражнение трябва да е неутрална без никакво навеждане или извиване. Помнете, че запазване на правилната стойка при изпълнение на упражнение карантира и правилната стойка през останалите 24h. Старайте се да изпълнявате нисък брой повторения (до 15) - ако искате да правите повече преминете така наречно следващо ниво (към по - трудно за изпълнение упражнение или добавете тежест към упражнението)
Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар