вторник, 29 март 2011 г.

Как да се справим с пролетната умора






Пролетната умора засяга 50% от хората и е една от най-честите причини за физическото неразполовение през този период. Най-простото обяснение за това е нарушеният баланс на организма. Отслабването на имунната система се дължи на дългите зимни месеци, намалената консумация на пресни плодове и зеленчуци, липсата на движение, лошото хранене и прекараните настинки. Всичко това до натрупване на токсини в организма. През пролетта организмът е в преход - той се пренастройва.В този период се ускорява обмяната на веществата, клетките растат активно ,а това разстройва дейността на някои органи. Затова се изострят и някои здравословни проблеми.

През март и април времето е много променливо,температурните промени са стресиращи за организма. Друг фактор е насищането на по-честото излизане на чист въздух. Когато количрствата на въглеродните показатели рязко спадат, кръвоносните съдове се свиват и ние ставаме повяли, неработоспособни и сънливи. През тези месеци се засилват и депресивните състояния на много хора.
Първите признаци на пролетна умора салипса на апетит, бесъние, главоболие, постоянна отпадналост. ЕТО НЯКОЛКО СЪВЕТА ЗА ДА СЕ ПРЕБОРИТЕ С ПРОЛЕТНАТА УМОРА:
ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ.Всички ние знаем, че трябва да се храним здравословно, но някак си пренебрегваме тази истина (нали така ?). Самият организъм ни подсказва, че се нуждае от косумацията на повече зеленчуци и плодове. Важно е да се пие много течности. Повече жени през пролетта искат да се вталят след тежките зимни месеци. Обаче пролетта не е подходящия сезон за спазване на диети - осебено първите месеци. Организмът има нужда от разнообразна храна, богата на витамини и минерали, без да се злоупотребява с мазнините и въглехидратите. Ако искате да отслабнете през този период, обърнете се към диетолог, (може и към мен !) който ще ви предпише баланцирана диета.

ДВИГАТЕЛНА АКТИВНОСТ. Ако ви мързи да спортувате, поне се опитайте да използвате свободното си време за разходка в парка. Това не само ще ви раздвижи, но и зареди с добро настроение.
НАСПИВАЙТЕ СЕ.Важно е да можете да си почивате пълноценно през този период от годината.

БЪДЕТЕ ОПТИМИСТИ. Не се поддавайте на лоши мисли, колкото и да е трудно. Намирайте време за повече развлечения: дали ще отидете на кафе с приятел/ка или на разходка с деца - важно е да получите удоволствие от прекараното време. Сменете гардероба си, катоизбирайте дрехи с ярки и жизнерадостни цветове. Стойте повече време на слънце - това ще зареди тялото ви с енергия.
Радвайте се на пролетта и се усмихвайте и четете редовно блога ни!
Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар