вторник, 12 април 2011 г.

Пролетната алергия










Пролетният сезон започна, а с него и алергиите. Цветният прашец предизвиква у много хора алергични пеакции, така наречена поленова алергия или сенна хрема. Колкото по-развита индустриално е една страна и колкото по-голямо въздушно замърсяване има, толкова по-висок процент на алергично болни.


Поленовата алергия се появява с цъфтежа на дърветата, който е именно през април. След това през май месец започва цъфтежа и на тревите и алергичните оплаквания се усилват. Не по-малко от 1,5-2% от населението страда от поленова алергия. Проявите на алергия са известни: подсмърчане, залпаво кихане, сълзене и сърбеж в очите, подуване на клепачите, поява на кашлица, цялостен дискомфорт. Могат да бъдат засегнати и долните дихателни пътища, а в по-тежки случаи може да се стигне и до астматичен пристъп. Дразненето може да бъде изразено и върху кожата с появата на различни обриви по откритите части на тялото - ръце,крака,лице.

Най-подходящият период за провеждането на алергични тестове е есента, когато имунната система е спокойна и част от дразнителите са почти изчезнали. Диагнозата се извършва абсолютно точно и сигурно.
Използват се препарати, които се произвеждат в Националния център по заразни и паразитни болести гр. София. С тях може да се постави точна диагноза към кой вид полен е пациентът е чувствителен и съответно след това със същия алерген да се проведе имунизацията на пациента.
Това е метод на алергенна имунотерапия, който е на принципа на ваксините. Познати са няколко типа алергенна имунотерапия. Едното е инжекционна, а другото е сублингвално - поставяне на алерген под езика. За ефективността на това лечение е важно то да се започне много време преди да започне цъфтежите - 4, 5 месеца преди сезона. Продължителността на лечението е от 3 до 5 години. Това е единственият метод, който дава трайни резултати, широко се използва навсякъде, включително и като малък град Казанлък който живея. Облекчаващото лечение на пролетната алергия с капки за нос, капки за очи, спрейове или таблетки ефективно за болния само по време на сезона, но няма последействие.

Като човек е предразположен към алергии, той не бива да се движи в рискова среда. Имате ли сенна хрема, избягвайте разходките из горите, не косите трева и т.н. За облекчаване на симптомите помага честото измиване на лицето, подухване на носа, изплакване на устата. Тоест, по-чистване на лигавиците, по които полепва поленът и причинява заболяването.
Алергиите обикновено са генетично заложени, не можем предварително да се предположим дали ще се прояви някакъв вид алергия и при нашето дете. Важно е навреме да вземем мерки и да се консултираме със спрециалисти и да успеем да предотвратим лошия развой на алергията.
Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар