петък, 17 юни 2011 г.

6 полезни навика





Има няколко малки неща, които с течение на време водят до положителен ефект. Сега се чудите за какво ли става дума ? - ако може да се нарече за здравослоните навици на човек. Науката понякога дори е смятала, че тези на пръв поглед малки неща удължават живота.


Ето 6 полезни навика, които можеш да ги доразвиеш.

1. Движи се винаги

    Да наясно съм, че си доста зает и няма как да ходиш пеша до работа, но днешно време много хора отделят много малко време за спорт и това изобщо не е добре за здравето им. Има теория на учените, което гласи, че ако има всекидневна физическа активност това удължава живота на човека до 3 години.

    Не всеки има време да ходи всеки ден на фитнес или да тичаш можеш пак да увеличиш физическата си активност. Ако си свикнал да ходиш на работа с кола можеш да паркираш колата си малко по на далече от работното място да повървиш пеш до там. Ако работиш в голяма сграда използвай стълбите вместо асансьора.

    2. Не изпускай да закусваш сутрин

      Има едно вярно твърдение хората, които закусват, са по-малко застрашени от наднормено тегло и диабет в сравнение с онези, които не закусват.

      Важно е закуската да е здравословна и разно образна. Тя трябва да включва въглехидрати, протеини и съвсем малко мазнини.


      3. Наспивай се всеки път

        Може би всеки знае, че липсата на сън и като количество, и като качество има негативно влияние върху здравето. Въпреки това, че хората са различни, като цяло се смята, че човек се нуждае от поне седем часа сън на денонощие, за да бъде здрав и за да намали риска от заболявания.

        Също така да не забравя ме за почивката, което може да се равнява на съня. Стресът е много опасен за здравето ти, затова е важно да намираш начини за релаксира не, различни от сън – хоби, спорт, медитация, каквото ти харесва.



        4.Поддържай бляскави и здрави зъби

          Знаете, че лошата хигиена на устата увелича доста риска от заболяване на венците.
          Поддържане на добра хигиена включва 3 пъти дневно миене на зъбите така и почистване с конец.

           

          5. Поддържай социалните си контакти

            Приятели, колеги, познати от фитнеса или курс - всичко това се отразява много добре на физическото така и на психическо то здраве. Социалните контакти ни дават полезна информация и така и приятни емоции.



            6. Пий достатъчно вода на ден

              Приблизително 70% от организма е вода. Затова тя е важен фактор за поддържане на здравето и удължава не на живота.

              Водата е необходима на организма за пренасянето на кислород до клетките също и за регулиране на температура та така и за защита на ставите. Затова приемайте достатъчно вода на ден.


              От личен опит мога да ви кажа, че понякога тези навици се поддържат и упражняват много по лесно отколкото ви се струва. Да ходиш пеш, да изпиеш 1-2 чаши вода и да отделиш 15мин. за сутрешна закусна не е изобщо трудно. Ако успееш това да го превърнеш в нещо приятно то ще ти се отблагодари много кратно ще се чувстваш много по добре от преди.
              Share:

              0 коментара:

              Публикуване на коментар