понеделник, 27 април 2020 г.

Прекалено много сол или захар: кое е вредно за здравето ?


Твърде много сол или захар увеличава риска от различни хронични заболявания. Някои хора искат да знаят кое е по-вредно - да ядат прекалено много сол или захар. Ще отговорим на този въпрос в следващите редове!

Дълги години лекарите свързват излишната сол или захар с различни заболявания. Днес експертите ни съветват да ограничим консумацията им, за да защитим здравето си. Някои хора все още искат да знаят кое

е по-вредно-прекомерната консумация на сол или захар.

От много години хората мислят, че солената храна и мазнините са виновниците на много заболявания. Въпреки научния прогрес и обширните изследвания в областта на храненето, много от тези твърдения са отхвърлени.
Днес много лекари свързват много сложни заболявания с прекомерния прием на захар. И така - кое е по-вредно? В следващите няколко реда ще обсъдим подробно тази тема. 

Прекалено много сол или захар: което е вредно за здравето?

Сол

Обикновено солта се свързва с атеросклероза и високо кръвно налягане. Факт е, че някои скорошни проучвания, като тези, публикувани в American Journal of Medicine, поставят под въпрос връзката. Солта е необходима за нашето оцеляване и предаването на нервните импулси. За разлика от захарта, хората трябва да консумират малко количество сол, за да може тялото ни да изпълнява основните си функции.
Освен това телата ни не могат да произвеждат сол сами. Трябва да го получим чрез храната. Ето защо недостатъчният прием на сол може да причини много усложнения, някои от които засягат работата на щитовидната жлеза и свързаните с нея заболявания.

Проблемите, които по-рано се дължат на прекомерния прием на сол, сега са свързани с нездравословния начин на живот. Затлъстяването, заседналият начин на живот и висококалоричните храни са рискови фактори за атеросклероза. Освен това те унищожават кръвното налягане.
Всъщност трябва да избягваме пресоляването. Но в същото време трябва да получим необходимия минимум сол, за да работи правилно.

Захар

Той е една от най-често използваните съставки в хранителната промишленост. Поради вкуса и текстурата си, повечето готови продукти съдържат захар. Въпреки че Световната здравна организация все още не е определила минималното съдържание на веществото в човешкото тяло, тя е определила максимално препоръчително съдържание на веществото
Захарта съдържа главно глюкоза, която е необходима за метаболизма и снабдяването с енергия. Това хранително вещество е протеин и мастни киселини, синтезирани от самия организъм. Следователно това не е критично.
Например, дори ако вземем предвид допустимия прием на захар по време на тренировка, общата консумация на захар е много по-висока от препоръчителната доза.

Повишеният прием е свързан с повишена чувствителност към наднормено тегло и затлъстяване. Според проучване, публикувано в Public Science Library · World Magazine (PLoS One), то също е рисков фактор за много сложни заболявания като диабет и някои видове рак.

Прекалено много сол или захар: което е вредно за здравето?

Има абсолютен излишък на захар. Причината е, че не е важно вещество и консумацията му е свързана с различни заболявания. Необходимо е само за упражнения, но в този случай важна е и солта.
Намаляването на консумацията на захар или дори елиминирането й напълно от менюто е много полезно за вашето здраве. Първо, диабетът не се случва често.
Това също ще намали риска от наднормено тегло, като по този начин ще намали много свързани проблеми, като сърдечни заболявания. Рискът от някои видове рак, свързани с храносмилателната система, също ще бъде намален. Експертите свързват увеличената консумация на захар с повишения риск от много хронични заболявания. Захарта е по-вредна от солта, защото не е от съществено значение. Прекъсването на връзката с менюто може да ви помогне по много начини.

Как да намалим консумацията на захар




Един от основните проблеми, с които може да се сблъскате при намаляване на приема на захар, са нейните навици и вкусови навици.Най-добрият начин е постепенно да замествате продукти без захар, които не съдържат захар. В реално изражение.
Можете да започнете да правите сладкиши без захар у дома. Използването на плодове е чудесен начин да подсладите десертите си. Въпреки че съдържат захар, тя е много по-малко от захарта, използвана в сладкишите.
В началото ще е трудно, тъй като със сигурност сте свикнали с вкуса на готовите продукти. С течение на времето вашата „нужда“ да консумирате такива продукти ще намалее и ще се радвате на по-добро здраве.

Относно спора, това, което е по-вредно за здравето, е излишната сол или захар. Факт е, че трябва да ядете по-малко.

Затова трябва да следвате балансирана диета и да приемате вещества като сол и захар по отговорен и внимателен начин. Може би тази диета е най-добрият избор за комбиниране на здравето с удоволствието от яденето.
Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар