събота, 26 март 2011 г.

Повече за газираните напитки





Ако обичаш кола, може да си се замислял какво всъщност съдържа тя. Хайде да надникнем във вече не толкова тайната рецепта на диетичната кока-кола.

Ето съдържанието на диетичната кола (според най-различни източници):

- Аспартам
- Калиев ацесулфам
- Фосфорна киселина
- Аскорбинова киселина
- Кофеин
- Натриев бензонат (E211)
- Сулфит амоняк карамел (E150d)
- Вода


газирани напитки газирано


Аспартам
Аспартамът се използва широко като подсладител в закуски, сладки, десерти и диетични храни. Възможни странични ефекти – ако се приемат високи дози продължително време, са главоболие, слепота и припадък. Има и риск от развитието на рядък вид мозъчен тумор „лимфома”.

Калиев ацесулфам
Това е друг вид подсладител. Лабораторни изследвания с животни показват, че той причинява рак. Ацетамидът е разлагащ се продукт на калиевия ацесулфам. Той причинява проблеми на щитовидната жлеза - пак при животните. Обикновено се използва в комбинация с аспартам, макар че не е ясно дали комбинацията е безвредна.

Фосфорна киселина
Консумацията на фосфорна киселина разрушава костите и емайла на зъбите. Това е и връзката между високата консумация на газирани напитки и ниската плътност на костите при децата. Дете консумиращо 1.5 литра газирани напитки на ден има пет пъти по-голям шанс да е с ниско съдържание на калций в организма.
Аскорбинова киселина
Тя не е вредна – например, намира се в плодовете. Но в комбинация с натриев бензонат и по-специално при висока температура, може да възпроизведе канцерогена бензол.

Кофеин
Кофеинът е стимулант, към който лесно се пристрастяваме. Има много странични ефекти при поемане на по-големи количества. В 100 мл кока-кола има около 10 мг кофеин, една кутия от 330 мл съдържа 30 мг, а в шише от 1,5 литра има 150 мг. Последното е равностойно на две чаши кафе.

Натриев бензонат
Използва се като консервант в много видове храни, включително напитки, храни с ниско съдържание на захар, зърнени и месни продукти. Може временно да спре функцията на храносмилателните ензими и би могло да намали нивото на глицин в организма. Хора страдащи от алергични реакции като сенна хрема, астма и уртикария трябва да се въздържат от употребата му.

Сулфит амоняк карамел
Той е приготвен от притопляне на захар, но на практика не е захар. Амонякът е токсичен химикал. Този оцветител не е подлаган на достатъчно изследвания, за да се провери дали не е потенциален канцероген и дали не дава репродуктивен токсичен ефект.

Вода
Водата е хубаво нещо, но не и в комбинация с този коктейл от химикали! Ако ти се пие вода, пий... вода.

Това представлява твоята диетична кола. Но имай предвид, че повечето газирани напитки не са по-различни. Оттук нататък – ти преценявай.
Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар