вторник, 5 април 2011 г.

Ново откритие за Карнитина




Почти всички знаем, че карнитина се използва за изгаряне на мазнини. Но доколкото се размотах из интернет пространството разбрах, че се доказало още едно свойство на карнитина увеличаване на мускулната маса. Да разгледа ме какво е карнитина - витаминоподобна аминокиселина, която „извозва” мазните в митохондриите. А митохондриите – това са един вид "електростанции" на нашите клетки. Именно в тях мазнините "изгарят", снабдявайки клетките с биоенергия.

Учени, работещи в животновъдството, по случайност решават един важен въпрос за бодибилдинга , когато търсели начин да увеличат количеството месо при отглеждането на птици. На пръв поглед е лесно – повече храна . От една страна това е правилно, но от друга - колкото повече храниш, повече разходи правиш. А крайната цел на едно предприятие е печалба.


Естествено целта е при по-малко разходи за храна да се получи повече месо . И тук на помощ им идва карнитинът.


Унгарски учени, които експериментирали с пилета, получили поразителни резултати. На контролни групи давали различно количество карнитин - (50, 100 и 150 мг картинин на кг тегло). И след две седмици и пилетата в "карнитиновите " групи станали средно с 9% по-тежки, а количеството мазнини при тях намаляло с 18%.

В друг експеримент различни групи пилета били „на диети” с различна калоричност, но еднакво ниво на протеин. Половината "експериментални" пилета от всяка диетична група подхранвали с карнитин (50 мг на кг). В резултат, както и се очаквало, пилетата с най-калорична диета станали най-тежки. Но "карнитиновите" пилета в сравнение с тези без карнитин от всяка диетична група показали най-голям прираст – в нискокалоричната с 1,7%, в среднокалоричната с 5,3% и във висококалоричната с 6,5%. С други думи, колкото по-висока е калоричността, толкова по-голям бил ефектът от карнитина.
Share:

2 коментара: