четвъртък, 30 юни 2011 г.

Ползите на аргинина



Сигурен съм, че почти всички знаят какви свойства има аргинина, но все ще има някой, който незнае.

Аргинина (есенциална аминокиселина) предпазва от развитие на тумори, подпомага детоксикацията на черния дроб, допринася за синтеза на растежния хормон в хипофизата и подпомага поддържането на здрава имунна система. Също така е известно, че аргининът улеснява отстраняването на токсичния амоняк и увеличава сперматогенезата при мъжете,но има полезно действие в случай на бъбречно увреждане.До колкото знам епидермисът, който се образува при зарастването на раните, съдържа много аргинин. Тази аминокиселина е необходима за синтеза на белтъците и оптималния растеж.

Също така увеличаването на мускулната маса и намаляването на телесните мазнини става в присъствието на L-аргинин. Той може много да допринесе за синтеза на колаген (много важна съставка на съединителната тъкан). Приложението на аргинин може да доведе до подобрение в случай на увреждане на черния дроб (мастна дегенерация, цироза). Природни източници са: слънчогледово семе, сусам, пълнозърнест хляб, кафяв ориз, пуканки, орехи, лешници, брашно, желирани десерти и шоколад.

В последните няколко години приложението на L-аргинин като хранителна добавка е много популярна сред спортистите. Повече от 50 научни изследвания са потвърдили, че L-аргининът силно повлиява продукцията на растежни хормони, независимо от възрастта. Знам за една от изследователските програми е установила, че ефектът на тази аминокиселина е сходен с този на L-допа и соматокринин при 12 здрави мъже. (Последните две субстанции са също така много ефикасни за повишено образуване на растежни хормони. Аргининът подпомага за сексуалната мощ при мъжете като проблеми с ерекцията.

Преди няколко години една книга и филм “Събуждане” дадоха образа на изключителните и положителни ефекти на L-допа при пациенти, за които се е смятало, че са нелeчими). Според изследванията тази хранителна добавка L-аргинин стимулира отделянето на растежния хормон, дори по-силно от посочените две субстанции. Затова спортистите могат с успех да го използват за развитие и укрепване на мускулите и намаляване на телесните мазнини.
Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар