понеделник, 18 април 2011 г.

5 неща, които трябва да знаеш за жълтъка + кофеин








1 - Роки изобщо не е знаел точно какво да прави. Освен риска от салмонела (Салмонелозата е хранително отравяне, причинено от бактерията Салмонела. Човек може да се зарази при консумация на месо, мляко и яйца от болни животни и вторично заразени продукти, както и от храни (сурови или обработени), престояли на топло или в чието приготвяне са използвани заразени продукти.), пиенето на сурови яйца не осигуряват толкова много енергия за мускулен растеж. Изследванията разкриват, че протеинът в сварените яйца е 91% биоценен или готов да бъде усвоен от организма. Суровите яйца са наполовина толкова силни.

2 - Жълтъкът съдържа 5г мазнини и 186мг холестерол, както и наполовина от съдържащото се в яйцата количество протеин около 6г. Освен това в жълтъка има достатъчно количество аминокиселини и витамини А,В,Д,Е и К. Ето защо много спортисти консумират цели яйца + белтъци.

3 - Яйчният жълтък съдържа холин (Холина е химически подобен на B-витамините и често е разглеждан с тях, въпреки че не е приет (все още) за "официален" Б-витамин. Макар и цялия му механизъм на действие, особено начина на взаимодействие с други хранителни вещества да не е напълно изяснен, изглежда често работи съвместно с фолати и аминокиселина наречена метионин. Въпреки че човешкото тяло може да синтезира холин по принцип е признато, че е важно да се приема също и с храната.)незаменимо вещество, което помага за поддържане структората на мозъчните клетки и невромедиаторите.

4 - Белите фибри, прикрепени към жълтъка се наричат жалаза и ролята им е да предпазват жълтъка

5 - Няма абсолютно никаква хранителна разлика между яйцата с белите и с кафявите черупки. По - тъмните кокошки снасят по - тъмни яйца, а по - светлите кокошки бели яйца.







Кофеин за по - добри резултати. От години хвалим кофеина заради мощния му подобряващ настроението и повишаващ енергия ефект. Ново изследване, публикувано в Journal of Strength and Conditioning Research, разкрива още една полза от кофеина. Учените тествали 13 мъже, които вдигали от лег 60% от тяхното 1 повторение максимум до отказ по време на две отделни трениробъчни сесии. Преди едната те приемали съдържащ кофеин суплемент, а преди другата - плацебо (Плацебо е операция, терапия, химически разтвор или хапче, които се назначават, симулирайки терапевтично въздействие, каквото всъщност нямат. Плацебото е в основата на плацебо ефекта. Пример за плацебо ефекта е Хомеопатията [1][2][3][4].

Думата плацебо произлиза от латинското „placebo“ („ще бъда харесан“).

В клиничните изпитания на медикаменти се използва плацебо, което се дава на определена част от изследваните пациенти, означавани като „контролна група“. На останалите – т.нар. „тестова група“ се дава изпитваното лекарство. Чрез сравнение на резултатите между двете групи се определя терапевтичният ефект на лекарството. Често при тези тестове плацебото „постига“ позитивен или негативен терапевтичен ефект, което се дължи на психологични причини от автосугестивен характер, които са статистически прогнозируеми и измерими за целите на изследването.) Оказало се, че мъжете изпълнявали около 10% повече повторения и вдигали с 10% повече тежест след приема на кофеин.
Share:

1 коментар: