петък, 29 април 2011 г.

Таурин



Таурин - Тази многоклетъчна аминокиселина участва в детоксификацията, защитата на клетъчните мембрани, регулирането на кръвното налягане поддържането на структорния протеин в мускулите, а също така довежда до край инсулиноподобната активност.

При един експиремент тауринът стимулира глюкозното покачване в клетките с 50% капацитет на инсулин. Подобно на глутамина тауринът е считан от много учени за условно есенциална аминокиселина. Въпреки че ние обикновено произвеждаме определено количество от него, недостигът му може да се прояви във функционалното увреждане на някои тъкани, което подсказва, че той може да действа като модулатор на разтежа.

Тауринът влиза в основните съставки на различните видове месо и яйцата. Но въпреки това тялото не може да си набави необходимите му количества от храната, тъй като при активна физическа дейност запасите от таурин бързо изчезват. Най-голям риск от изчерпване на нивата на таурин съществува за вегетарианците, които не консумират яйца и месо.

Недостигът на таурин може да се прояви във функционалното увреждане на някои тъкани, което показва, че той играе ролята на модулатор на растежа. А освен това се наблюдава увреждане на ретината на очите и отслабване на имунната система. При хора със затлъстяване се наблюдават намалени нива на таурин в кръвта, което може да доведе до още по-голямо увеличение на килограмите и натрупването на мазнини.
Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар