събота, 23 април 2011 г.

Цигари и мускули







Всички знаем колко са вредни цигарите без спор, но цигарите дали вредят на мускулите и това как става ?

Първо да разгледаме дишането при непушачите.

При вдишването белите дробове се пълнят с кислород, който от там преминава в кръвта свързвайки се с хемоглобина. Кръвта преминавайки по кръвоностната система снабдява мускулните влакна с кислород и така те работят доста добре.

И сега дишането при пушачите.

При вдишване освен, че кислород влиза в белите дробе, но и токсични химикали. Те преминават в кръвта ,която го доставя на мускулните влакна. И така те получават много по-малко кислород за сметка на токсичните вещества.

Най-вредните е въглеродният оксид т.е токсичен газ, който се произвежда от организма в много малки количества. При тютюнопушене допълнително се приема въглероден оксид, който се свързва много по-бързо с хемоглобина в кръвта, отколкото кислорода (около 75%). Така кислородът попадана много по-малки количества в кръвта.

Кислородът играе много важна роля в производството на енергия в организма по този начин цигарите осигуряват по - малко енергия в организма. Резултатът от, което може да е намален тонус, сила бързо изморяване и т.н

Ако съдя по статистиката показва хората, които пушат спортуват много по - малко При едно и също физическо натоварване пулсът на пушачите се ускорява повече от този на непушачите. Това се получава, защото кръвта е бедна на кислород и затова на сърцето му се налага да изпомпва повече кръв, за да компенсира недостига на кислород. Кръвното налягане и пулсът се повишават допълнително от никотина.

Тютюневия дим и пушенето вреди сериозно на здравето ни, но пречи и на мускулите ни да са по силни и здрави както и на тренировки те да показват по-добри резултати.

Всеки сам си прави избора ! DIETS-FITNESS.ORG е против цигарите,но не и против хората , които пушат !

П.П не е по темата, но ще се радваме да чуете изготвен за нас mix от DJ BACARDI

DJ BACARDI - DIETS-FITNESS.ORG MIX by dj_bacardi
Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар